Construction To Start This Fall on Fermilab's Integrated Engineering Research Center

Construction To Start This Fall on Fermilab’s Integrated Engineering Research Center

The interior of the IERC includes open, collaborative spaces, designed modularly for maximum flexibility.

Building Design & Construction’s “The Weekly” says work is “about to begin” on Fermilab’s Integrated Engineering Research Center, an $86 million, 85,000-square-foot infrastructure project on the 6,800-acre campus in Batavia.

Fermilab Director Nigel Lockyer starts the proceedings for the day’s milestone events: the PIP-II cryoplant groundbreaking and the IERC site dedication back in July. Photo: Ryan Postel, Fermilab

Perkins and Will won a design competition that Fermilab conducted in 2017, which scaled back the building to two floors, and includes more lab space.

“What emerges are ‘hybrid labs’ that, essentially, remove the walls separating labs and offices for the purposes of colocation and collaboration,” Senior Editor John Caulfield says in a Sept. 14 article on the BD&C website.

The design brings more natural light into the new building, whose sloped roof includes clerestories that angle toward the campus’s iconic Wilson Hall.

Back in July, the Department of Energy’s Under Secretary for Science Paul Dabbar joined partners and leadership at Fermilab for two major project milestones: the Integrated Engineering Research Center, which will bring together experts from different disciplines to advance technology for particle physics and the PIP-II cryoplant building, a crucial component in the upgrades to create the high-intensity neutrino beam that will power the international Deep Underground Neutrino Experiment hosted by Fermilab.

Inside the IERC, Perkins and Will designed office and lab with modular spaces so that the design can change as the research evolves.

The center will host existing and international teams of engineers, technicians, and scientists who will further develop Fermilab’s neutrino program and support Fermilab’s upgrade projects for the Large Hadron Collider at CERN.

“The building will consolidate and centralize people who are currently scattered across the Fermilab site to the central campus area,” said Kate Sienkiewicz, project manager for the IERC. “The idea is to connect the engineers in the IERC and the scientists and projects teams in Wilson Hall to enable collaboration in solving technical challenges. It will provide additional multifunctional space for new initiatives.”

The Argon Cube, enclosed in glass for exterior visibility, is an example of IERC’s “science on display.”

SOURCE: Building Design & Construction website, Fermilab website